
Τυπικοί έλεγχοι αυτοκινήτου
Πριν την αναχώρησή μας για ταξίδι, αλλά και κατά τις καθημερινές μας μετακινήσεις στις επιβαρυμένες αστικές συνθήκες θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να προβαίνουμε σε ορισμένους τυπικούς αλλά απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης απρόοπτων γεγονότων. Οι βασικότεροι έλεγχοι που σας προτείνει να κάνετε το autogreeknews.gr είναι οι εξής παρακάτω:
Πιέσεις ελαστικών
Οι πιέσεις των ελαστικών διαφέρουν μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα σε πολλά αυτοκίνητα. Γι’αυτό πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή που υπάρχουν στο σχετικό ταμπελάκι, το οποίο είναι επικολλημένο συνήθως στην πόρτα του οδηγού ή στην τάπα του ρεζερβουάρ ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, οι… αναβάσεις στα πεζοδρόμια και το πέρασμα του χρόνου έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης των ελαστικών. Επισκεφτείτε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων και κάντε έναν γρήγορο έλεγχο. Ελαστικά με μη προβλεπόμενη πίεση φθείρονται ανομοιόμορφα, ενώ δεν έχουν την απαιτούμενη επαφή με το οδόστρωμα.
Στάθμη λαδιού
Μέσω του σχετικού δείκτη μπορούμε να ελέγξουμε την στάθμη του λαδιού, πάντα σε δρόμο χωρίς κλίση. Είναι καλό η ποσότητα να είναι στην θέση Max, οπότε αν κρίνεται απαραίτητο συμπληρώστε με λάδι που πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Μην αφήνετε τον κινητήρα να λειτουργεί όταν η στάθμη βρίσκεται στην θέση Min.
Υγρά φρένων και ψυγείου
Η στάθμη των υγρών του ψυγείου και των φρένων θα πρέπει να βρίσκεται στη θέση Max. Να θυμάστε ότι στο δοχείο των φρένων συμπληρώνουμε με ενδεδειγμένο υγρό, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε ακόμη και σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, σε αντίθεση με το υγρό του ψυγείου, όπου μας επιτρέπεται να συμπληρώσουμε ως ένα όριο με αποσταγμένο νερό.
Μάκτρα υαλοκαθαριστήρων και υγρό
Φροντίστε ώστε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων να είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να διευκολυνθείτε σε περίπτωση βροχής. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να συμπληρώσετε το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων με ειδικό καθαριστικό, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο τα έντομα που λερώνουν το παρμπρίζ είναι λιπαρά, περιορίζοντας την ορατότητα.
Θυμηθείτε τα απαραίτητα!
Έχετε πάντα μαζί μας καλώδια ρεύματος, το φαρμακείο, το ειδικό προειδοποιητικό τρίγωνο και τον πυροσβεστήρα.
Αλλαγή λαμπτήρων
Ένας καμένος λαμπτήρας των φωτιστικών σωμάτων του αυτοκινήτου πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα για λόγους ασφαλείας. Η διαδικασία της αλλαγής είναι εύκολη και δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις.
Οικονομική οδήγηση
Ακολουθώντας ορισμένες βασικές και απλές συμβουλές μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωσή του αυτοκινήτου μας έως και 20%, εξοικονομώντας αρκετά χρήματα σε ετήσια αλλά και καθημερινή βάση. Πώς όμως μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο;
- Αποφεύγουμε να κινούμαστε με υψηλές ταχύτητες και τα παράθυρα εντελώς ανοιχτά.
- Επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε -εφόσον είναι εφικτό- τον εξαερισμό του αυτοκινήτου και όχι τον κλιματισμό που μπορεί να εκτοξεύσει την κατανάλωση.
- Συντηρούμε σωστά το αυτοκίνητο μας, καθώς επιτυγχάνουμε την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα.
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε χωρίς λόγο μπαγκαζιέρες οροφής ή να μεταφέρουμε άσκοπα βάρη (π.χ. εργαλεία στον χώρο αποσκευών), καθώς αυξάνεται η κατανάλωση.
- Ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις πιέσεις των ελαστικών, έχοντας ως βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Οδηγούμε πάντα με τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο, εκμεταλλευόμενοι τη ροπή του αυτοκινήτου (συνήθως 2.500 με 3.000 σ.α.λ.). Επίσης, αποφεύγουμε να λειτουργούμε τον κινητήρα σε υπερβολικά χαμηλές ή υψηλές στροφές.
- Αποφεύγουμε τις διαδρομές που εμφανίζουν έντονο κυκλοφοριακό φόρτο και οδηγούμε πάντα προνοητικά σύμφωνα με την υπάρχουσα κίνηση (επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε ομαλά).
- Εκμεταλλευόμαστε τη μορφολογία του εδάφους, ώστε να εξοικονομήσουμε καύσιμο.
Βασική συντήρηση αυτοκινήτου
Τηρώντας κανείς την βασική συντήρηση του αυτοκινήτου μειώνει τις πιθανότητες πρόκλησης βλαβών άρα και απρόσμενων εξόδων, ενώ το διατηρεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, εξασφαλίζοντας έτσι και τη μέγιστη δυνατή μεταπωλητική αξία. Παράλληλα ένα σωστά συντηρημένο αυτοκίνητο κινείται με ασφάλεια, επιτυγχάνει τις καλύτερες επιδόσεις και κατανάλωση καυσίμου. Παρακάτω το autogreeknews.gr παραθέτει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να βρίσκεται το αυτοκίνητο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Προβλεπόμενα service
Για να συντηρηθεί σωστά ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο τα service που ορίζει ο κατασκευαστής, διαφορετικά θα αρχίσουν να παρουσιάζονται σιγά – σιγά προβλήματα. Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η αλλαγή του λιπαντικού γίνεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα όταν το αυτοκίνητο κινείται συνέχεια στην πόλη.
Aμεση αντικατάσταση των αναλώσιμων
Με την χρήση του αυτοκινήτου όπως είναι φυσιολογικό φθείρονται και αρκετά αναλώσιμα μέρη του, εκτός εκείνων που σχετίζονται με τον κινητήρα, μερικά από τα πιο βασικά είναι τα ελαστικά, τα τακάκια, τα αμορτισέρ, τα δισκόφρενα κ.ο.κ. Για παράδειγμα αν δεν αντικατασταθούν τα τακάκια εκτός από το ότι δεν θα φρενάρει σωστά το αυτοκίνητο θα προκληθεί βλάβη και στους δίσκους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος. Αμορτισέρ που έχουν χάσει τη απόδοσή τους καθιστούν επικίνδυνη την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, όπως και τα φθαρμένα ελαστικά.
Καθαρισμός «κρυφών» σημείων του αμαξώματος
Κατά τη διάρκεια του εξωτερικού πλυσίματος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στους αρμούς κάθε τμήματος λαμαρίνας ή πλαστικού, στους θόλους και στα μαρσπιέ όπου συσσωρεύονται οι περισσότερες ποσότητες λάσπης, χώματος αλλά και άλατος στις περιοχές που γίνεται ρίψη αλατιού στους δρόμους, όταν καλύπτονται συχνά με χιόνι. Αρκετά πιο εύκολη θα κάνει την κατάσταση ένα πλυστικό μηχάνημα, το οποίο διαθέτουν όλα τα πλυντήρια αυτοκινήτων. Αν και σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν αντιδιαβρωτική προστασία στο δάπεδο, κάτω από το αυτοκίνητο, καλό θα είναι να γίνει και εκεί ένα επιπλέον πλύσιμο μια φορά το χρόνο.
Σχολαστικός καθαρισμός του εσωτερικού
Οι μοκέτες του αυτοκινήτου πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, καθώς σε αυτές επικάθονται η σκόνη, τα νερά και όλες οι ακαθαρσίες γενικότερα που μεταφέρονται με τα παπούτσια, προκαλώντας δυσοσμία. Το σκέτο νερό δεν αρκεί για να καθαριστούν σωστά και χρειάζεται σαπούνι για το πλύσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση πλυστικό μηχάνημα με σαπούνι. Ένα επίσης σημαντικό τμήμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου το οποίο θα πρέπει να καθαρίζεται είναι το σύστημα κλιματισμού. Στα τούνελ των αεραγωγών μπορεί να έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μικροοργανισμοί οι οποίοι δημιουργούν έντονη δυσοσμία που επηρεάζει ελαφρώς το αναπνευστικό σύστημα των επιβατών. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά χημικά προϊόντα σε μορφή σπρέι τα οποία απολυμαίνουν το σύστημα αυτό. Επίσης μια φορά τον χρόνο πρέπει να γίνεται αλλαγή του φίλτρου καμπίνας.
Μέτρηση κατανάλωσης καυσίμου
Ο υπολογισμός της μέτρησης κατανάλωσης του καυσίμου που καίει ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως ειδική γνώση. Ακόμα και αν το αυτοκίνητο που έχουμε στην κατοχή μας διαθέτει υπολογιστή ταξιδίου, που αναγράφει τη μεικτή κατανάλωση, καλό είναι να κάνουμε μία ρεαλιστική μέτρηση για να δούμε τι πραγματικά ισχύει.
Η διαδικασία της μέτρησης της κατανάλωσης γίνεται ως εξής:
- Γεμίστε με καύσιμο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μέχρι να φουλάρει πλήρως.
- Μηδενίστε το μερικό χιλιομετρητή.
- Διανύστε το λιγότερο 200-300 χιλιόμετρα ή και περισσότερα και ξαναγεμίστε με καύσιμο.
- Διαιρέστε τα λίτρα καυσίμου που φουλάρατε με τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει και πολλαπλασιάστε x100. Το αποτέλεσμα δείχνει λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Παράδειγμα: Έστω ότι η αντλία έδειξε 25 λίτρα καυσίμου και ο μερικός χιλιομετρητής έχει γράψει 320 χιλιόμετρα: 25 λτ. / 320 χλμ. x 100 = 7,8 λτ./100 χλμ.
Συντήρηση ακινητοποιημένου αυτοκινήτου
Πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών έχουν παρκάρει μόνιμα το αυτοκίνητό τους ή το κινούν ελάχιστα, λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης. Ωστόσο, το ότι δεν κινείται δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται την απαραίτητη συντήρηση, έτσι ώστε να μην αρχίσουν και παρουσιάζονται σιγά – σιγά διάφορα μικροπροβλήματα με το ανάλογο κόστος. Βέβαια υπάρχουν και κάποια πάγια έξοδα που τρέχουν, όπως είναι τα ασφάλιστρα και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία δεν υποχρεούνται ο ιδιοκτήτης να πληρώσει μόνο αν έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όμως σε αυτή τη περίπτωση είναι υποχρεωμένος να έχει ακινητοποιημένο το αυτοκίνητο σε ιδιόκτητο στεγασμένο χώρο και όχι στο δρόμο. Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες για να διατηρείται το αυτοκίνητο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση εφ΄όσον κινείται ελάχιστα.
Προστασία από τις καιρικές συνθήκες
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του αυτοκινήτου από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, τη βροχή ή στην χειρότερη περίπτωση το χαλάζι είναι να βρίσκεται σε κάποιο κλειστό παρκινγκ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η ενοικίαση κοστίζει αρκετά χρήματα, (τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα) αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιόκτητος χώρος. Πιο οικονομική λύση είναι αυτή της αγοράς μιας καλής, αδιάβροχης κουκούλας με εσωτερική επένδυση και όχι μιας απλής υφασμάτινης. Αν πάλι αναζητάτε τη μέγιστη δυνατή οικονομική λύση, η ηλιοπροστασία είναι απαραίτητη κατά τους θερινούς μήνες για να μην καίγεται το ταμπλό.
Πλύσιμο αμαξώματος
Για να μην χάσει το χρώμα την λάμψη του, καλό είναι να πλένεται το αυτοκίνητο, έστω μία φορά το μήνα. Η σκόνη που επικάθεται, αλλά ιδιαίτερα τα περιττώματα των πουλιών αποτελούν τον χειρότερο «εχθρό» του χρώματος, αφού φθείρουν το βερνίκι και αφήνουν θαμπές κηλίδες.
Εξαερισμός καμπίνας
Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο σε κλειστό παρκινγκ, αφήστε ελάχιστα ανοιχτό ένα παράθυρο έτσι ώστε να μην εγκλωβιστεί η υγρασία στο εσωτερικό και μυρίζει άσχημα. Αν πάλι βρίσκεται στο δρόμο, μια φορά την εβδομάδα ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για να «αλλάξει» ο αέρας στην καμπίνα.
Έλεγχος πίεσης ελαστικών
Τα ελαστικά χάνουν σιγά - σιγά μικρή ποσότητα αέρα, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι για καιρό ακινητοποιημένο. Αν σκοπεύετε να το αφήσετε σταθμευμένο για αρκετό διάστημα φουσκώστε τα περισσότερο από το κανονικό. Ποτέ μην τα αφήσετε με λίγο αέρα γιατί θα αρχίσουν να φθείρονται τα λινά στα πλαϊνά, ενώ παράλληλα θα «κάτσουν» στο σημείο που πατάνε στο δρόμο και θα «τετραγωνίσουν» με αποτέλεσμα να κάνουν έντονο θόρυβο κατά την κύλιση. Καλό είναι να γίνονται κάποια χιλιόμετρα γιατί διαφορετικά θα ξεραθούν γρήγορα, ακόμα και αν είναι καινούργια.
Αποσύνδεση πόλων μπαταρίας
Αν το αυτοκίνητο μείνει για πολλές εβδομάδες ακινητοποιημένο, αφαιρέστε τα καλώδια που έρχονται σε επαφή με τους πόλους της μπαταρίας για να μην αποφορτιστεί. Όμως και πάλι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και έτσι η μπαταρία χάνει μέρος της ενέργειάς της, γι’αυτό πάντα θα πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο καλώδια εκκίνησης ανάγκης.
Λειτουργία air condition
Η μη λειτουργία του air condition για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια να ξεραίνονται οι σωληνώσεις. Έτσι, όπως θα διαβάσετε στο εγχειρίδιο χρήσης θα πρέπει να λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να λιπαίνεται το σύστημα (πάντα με τον κινητήρα σε λειτουργία, αλλιώς η μπαταρία θα αποφορτιστεί γρήγορα).
Ελαφρύ «λύσιμο» του χειρόφρενου
Ποτέ μην ανεβάζετε μέχρι την τελευταία σκάλα το χειρόφρενο, γιατί αν μείνει για πολύ καιρό έτσι, ενδέχεται να κολλήσουν τα πίσω φρένα (στα οποία συνήθως «πιάνουν» τα περισσότερα χειρόφρενα). Αφήστε το ένα με δύο «κλικ», με την προϋπόθεση να βρίσκεται το αυτοκίνητο σε ευθεία και με επιλεγμένη 1η ή όπισθεν στο κιβώτιο ταχυτήτων.
Η συμβουλή μας ...
Ποτέ μην αφήνετε το αυτοκίνητο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να κινηθεί, γιατί ακόμα και έτσι προκαλούνται φθορές και διαβρώσεις στα διάφορα μηχανικά -και μη- μέρη του. Δύο φορές το μήνα τουλάχιστον, κινείστε το σε ανοιχτό δρόμο (εφόσον δεν έχετε παραδώσει τις πινακίδες), προκειμένου να λειτουργήσει ο κινητήρας και όλα τα περιφερειακά συστήματα. 'Aλλωστε τα διάφορα υγρά, όπως λιπαντικά, υγρά φρένων και υδραυλικού τιμονιού, αντιψυκτικό, βαλβολίνες κιβωτίου κ.ο.κ. με τον καιρό οξειδώνονται και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Αφαίρεση ρετσινιού από το αυτοκίνητο
Κατά τους θερινούς μήνες είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της επικόλλησης σταγόνων ρετσινιού στο αμάξωμα, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την στάθμευση του αυτοκινήτου κάτω από πεύκα. Εφόσον εντοπιστούν οι σταγόνες πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα και να μη μείνουν πολύ καιρό στο αμάξωμα γιατί τότε το ρετσίνι θα πετρώσει και η αφαίρεσή του θα γίνει με περισσότερη δυσκολία. Πως όμως μπορούμε να το απομακρύνουμε εύκολα και χωρίς κάποιο κόστος; Ένας πολύ εύκολος τρόπος είναι με την χρήση καθαρού οινοπνεύματος, που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια.
Διαδικασία:
- Παίρνουμε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα και ρίχνουμε σε αυτό άφθονο καθαρό οινόπνευμα έτσι ώστε να μην εξατμιστεί γρήγορα.
- Τοποθετούμε το ποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα βαμβάκι πάνω στο ρετσίνι, αφήνοντάς το να μουλιάσει έτσι ώστε να το λιώσει.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθεί τελείως δίχως να στεγνώσει και περνάμε απευθείας το σημείο με ένα βρεγμένο πανί προκειμένου να μη δημιουργηθεί επιφανειακή θαμπάδα.
- Καλό είναι αφού αφαιρέσουμε το ρετσίνι να περάσουμε τοπικά το σημείο με μια γυαλιστική αλοιφή για να αποκτήσει ξανά το χρώμα την αρχική του γυαλάδα.

τεχνικός έλεγχος

προέλεγχος κτεο

προέλεγχος κλιματιστικού
- Γιατί εμείς προσέχουμε τους πελάτες μας & τα αυτοκίνητά τους.
- Γιατί εμείς έχουμε την εμπειρία.
- Γιατί εμείς κάνουμε την διαφορά.